Dodana: 10 lipiec 2006 11:44

Zmodyfikowana: 10 lipiec 2006 11:44

Ser Filipek

Kategoria: Smak - II wyróżnienie (edycja 2005)

Opis

Produkcję sera FILIPKA rozpoczęto w 1997 roku na podstawie opracowanej Normy Zakładowej ZN-97/A-3. Surowcem do produkcji jest mleko pochodzące z czystej ekologicznie Suwalszczyzny z tego też względu Kapituła nadała nam znak promocyjny ZIELONA PŁUCA POLSKI którym to możemy oznaczać nasze produkty. Mleko do produkcji sera Filipka pochodzi z gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka i gospodarstwa te są pod nadzorem weterynaryjnym.

Filipek jest to ser twardy, dojrzewający typu holenderskiego, pełnotłusty (45% tłuszczu w suchej masie i 43% wody). Ser ten charakteryzuje się łagodnym smakiem ze względu na małą gramaturę, krótki okres dojrzewania oraz dodatek łagodnych bakterii kwaszących. Proces produkcji przeprowadzany jest metodą tradycyjną dla sera twardego dojrzewającego. W ciągu bardzo krótkiego czasu ser ten cieszył się renomą wśród miejscowych klientów a w ciągu trzech miesięcy ser nasz można było znaleźć na obszarze południowej Polski. W chwili obecnej jest to najbardziej chodliwy produkt wytwarzany przez nasz zakład, świadczy o tym fakt, iż około ¼ produkowanego sera jest to ser „FILIPEK”. Kto raz spróbuje naszego sera, to zawsze będzie go poszukiwał, ponieważ nadaje się do jedzenia ze względu na łagodny smak dla dzieci, dla osób w podeszłym wieku oraz do kanapek i do zapiekanek.

***

Filipów leży w północno – wschodniej części Polski, na pojezierzu suwalskim, jednego z najpiękniejszych i najczystszych regionów naszego kraju.

Otwarcie nowo – wybudowanego Zakładu produkcyjnego w Filipowie odbyło się w 1968 roku. Natomiast zakład jako samodzielna Spółdzielnia Mleczarska „ROSPUDA” w Filipowie działa od 1 lipca 1990 roku. Zakład specjalizuje się w produkcji serów twardych dojrzewających. Nasze wyroby to: ser gouda, podlaski, edamski, morski, salami, salamek oraz nasz oryginalny produkt ser FILIPEK.

Roczna produkcja wynosi ok. 1100 ton sera. Dbając o utrzymanie wysokiej jakości naszych produktów wdrożyliśmy system HACCP.

Spółdzielnia jest obecnie jedynym zakładem pracy w gminie Filipów. Posiada kotłownię ekologiczną oraz własną oczyszczalnię ścieków, z której korzysta gmina.

***

Kontakt: Spółdzielnia Mleczarska "Rospuda" w Filipowie, Ul. 1-go Maja 48, 16-424  Filipów, E-mail smrospudafilipow@wp.pl, www.smrospudafilipow.pl, Tel. 087  5696019, Fax.  087  5696246 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook